Chiligryta med stuvad majs!

( I samarbete med Kökets box )
 
Hej på er!
 
I veckan har jag legat sjuk, så det har inte blivit så mycket uppdatering. Man vet liksom att man är sjuk när man inte tänker på mat, villken mat man skall laga och vad man är sugen på😉
 
Men igår lagade jag denna heta och mustiga chiligryta, dom blir som bäst när dom får stå och puttra i några timmar så att alla smaker kommer fram
Och vad passar bättre till en het chiligryta än en god öl. I kökets bok fick vi med en alkoholfri öl från Brooklyn Brewery. Ärligt talat så föredrar jag alkoholfria öl faktiskt. Man kan njuta av smaken utan alkohol, perfekt. Och denna var riktigt god👌
 
 
 
 
Ingredienser chiligryta:
 
Ca 800 gr högrev
1 köttbuljongtärning
2 lagerblad
3 msk tomatpuré
1 tsk torkad oregano
1 tsk rökt paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 krm chiliflakes
1 röd chili
2 gula lökar
2 morötter
3 vitlöksklyftor
Ca 5-7 dl vatten
Salt och peppar
 
Stuvad majs:
 
2 brukar majs
2 dl grädde
20 gr smör
 
Gör så här:
 
1. Putsa högreven och skär i tärningar, ca 2x2 cm, salta dom. Ta fram en stekgryta, gärna gjutjärn. Häll i en klick smör och fräs grytbitarna så att de får fin färg.
2. Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöken och skiva dom fint. Skala morötterna och skär i större bitar.Skiva öven chilin. Lägg i lök, vitlök, chili och morötter i grytan. Tillsätt även tomatpuren och kryddorna. Rör runt och låt allt fräsa någon minut..
3. Häll i vattnet, lagerbladen och buljongtärningen. Låt det koka upp, sänk värmen så att det småputtrar och låt det puttra i ca 2 timmar. Rör då och då och du får späda med mer vatten i mellan åt. Det skall puttra tills köttet är mört och faller isär.
4. När grytan börjar bli färdig, så smaka av med salt och peppar och eventullet mer kryddor efter smak.
5. Börja på majsen. Ta en stekpanna, gärna teflon. Häll i majsen med lagen i pannan och låt lagen koka in helt. Tillsätt smöret och rosta majskornen så att dom får fin färg. Häll på grädden och låt den nästan koka in helt.  
 
Servera grytan med majsen och ett gott bröd. Majsen blir så god att man kan äta bara den😊
 
Smaklig måltid!
 
Kram♥
 
 
 
 
Taggar: #chiligryta, #höstgryta, #middagstips, #samarbete;

Bounty-kladdkaka!

Hejsan,
 
Vilket väder det varit idag, Det började dimmigt, men i eftermiddags så kom solen fram, riktig go sensommarvärme🙂
 
Denna kladdkakan har det mesta om ni frågar mig. Kladdig botten, härlig kokossmet och toppad med chokladganache👌
 
 
 
Ingredienser:
 
125 gr smör
2 dl strösocker
3 ägg
0,5 dl kakao
2,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
 
Kokossmet:
 
1 burk kondenserad mjölk
200 gr kokos, spara lite till topping
1 tsk vaniljsocker
 
Ganache:
 
200 gr mjölkchoklad
1 dl grädde
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Snölt smöret och låt det svalna lite.
2. Rör ihop ägg och socker i en bunke. tillsätt mjöl, kakao, salt och vaniljsocker, och häll även i smöret. Blanda till en blank  och klumpfri smet. Häll smeten i en springform, ca 20 cm i diameter, Grädda i ugnen i ca 20 minuter, Ta ut den och ställ i kylskåpet i ca 2 timmar,
3. Börja med kokossmeten. Blanda den kondeserade mjölken med kokosflingorna och vaniljsockret, och fördela över kladdkakan. Tryck ut den så att den blir jämnt fördelad. Ställ i kylskåpet ytterligare 1 timme.
4. Chokladganachen. Bryt chokladen i bitar och lägg den i en kastrull tillsammans med grädden. Smält ihop på låg värme. Rör hela tiden tills alla choklad har smält. Lå den svalna lite, den tjocknar när den svalnar. Bred ganachen över kakan och strö över lite mer kokos.
 
Ha en fin söndagskväll♥
 
 
 
Taggar: #baka, #bakning, #bountykladdkaka, #gofika, #kladdkaka;

Äppelkaka i långpanna!

Hejsan,
 
Nu börjar skördetiden för äpple, och det måste man ju så klart ta vara på. Vi har själva bara ett litet äppelträd i trädgården som vi satta förra hösten. Det har kommit några äpplen men inte så många. Men förhoppningsvis nästa år🙂 Men lukten på de svenska äpplena går inte av för hackor, doftar underbart.
 
Idag gjorde jag en äppelkaka i långpanna, det är ju så himla smidigt ändå. Skär upp i bitar och sen är det bara att mumsa😉
 
 
Ingredienser:
 
4 ägg
4 dl strösocker
5 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
100 gr smör
2 dl mjölk
7 medelstora äpple +1 dl socker och 2 msk kanel
 
Topping, glasyr(florsocker och vatten) ev. pärlsocker och frystorkade hallon
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och skär ca i 2x2 cm bitar. Lägg i en fryspåse, häll på sockret och kanelen. Knyt påsen och skaka runt så att alla bitar för socker och kanel på sig. Ställ åt sidan så länge.
2. Smält smöret och låt svalna medan du gör smeten. Vispa ägg och socker fluffigt och vitt. Häll i mjölken och rör runt försiktigt. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljpulver, och sikta ner det i smeten. Blanda försiktigt och häll sedan i smöret. Blanda sen runt bara så att det går in i smeten. 
3. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Häll i smeten, strö äppelbitarna över, och ringla sedan över den vätskan som är kvar i påsen. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Känn med en sticka när den är klar. Låt den inte bli för torr, utan hellre lite kladdig i mitten. 
Låt den svalna och skär sedan i bitar. Ringla över florsocker, jag strödde även över lite pärlsocker och frystorkade hallon.
 
Nu laddar vi för en ny vecka igen, kram och njut av er kväll♥
 
 
Taggar: #långpanna, #skördetid, #äppelkaka;