Franska frallor!

Hej där!
 
Finns det något godare än doften av nybakat bröd😊?
Dessa frallorna blir såå luftiga och goda, ni måste prova.
 
 
 
Ingredienser 30 st:
 
50 gram jäst
Ca 1300 gram Tipo 00 mjöl
700 gram vatten
25 gram strösocker
25 gram smör
25 gram salt
2 ägg
Vatten till pensling
Vallmofrö
 
Gör så här:
 
1. Blanda alla ingredienser(börja med 1000 gram mjöl) förutom saltet i en bakmaskin, eller bunke om du inte har en bakmaskin. Börja köra bakmaskinen, och tillsätt resten av mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Kör degen 5-10 minuter innan du tillsätter saltet.
Kör sen i 10-15 minuter till, tills du får en blank och fin deg.
2. Ta up degen på mjölat bord och dela degen i 30 bitar. Väg hela degen och dela med 30. Dom skall väga ca 70 gram/ st.
3. Rulla varje bit till en rund bulle oc lägg på en plåt med bakplåtspapper. Lägg dom glest, för dom jäser en del. Jag hade 3 plåtar.
4. Pensla med vatten och strö över vallmofrö.
5. Sätt in plåtarna i ugnen, OBS den skall vara kall. Sätt in en skål eller kastrull med kokhett vatten i botten och låt frallorna jäsa i 2 timmar.
6. Ta ut frallorna och sätt ugnen på 260 grader. När ugnen har kommit upp i 260 grader, så spreja frallorna med vatten. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 240 grader. Grädda i ca 12-15 minuter. Alla ugnar är olika så håll koll. dom skall få fin färg.
7. Låt dom svalna på galler.
 
 
Många kramar Eva💗
 
Taggar: #frallor, #hembakat, #nybakat;

Snabba vinbärskakan!

Hej fina!
 
När vi flyttade ut på landet förra året, så var trädgården som ett oskrivet blad. Det fanns bara några syrenbuskar. Rätt ovanligt för att vara ett 80 år gammalt hus.
Men, vi kan ju å andra sidan få trädgården precis som vi vill😊.
 
Vi planterade några bärbuskar förra året, och minsann har det blivit lite bär i år, med betoning på lite. Jag insåg att det fanns inte så mycket vinbär att jag kan göra vinbärsgelé i år. Men det räcker och blir över till en supergod och snabb vinbärskaka i alla fall.
 
Den här kakan gör man verkligen snabbt, då den inte skall vispas, utan bara röras ihop. Man kan till och med röra ihop den direkt i kastrullen efter att man smält smöret.
 
 
 
Ingredienser:
 
3 ägg
75 gram brynt smör
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl vetemjöl
50 gram vit choklad
2 dl vinbär, eller annat bär.
 
Topping:
 
Florsocker och vatten
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och bryn det tills det blir nötaktigt. Dra åt sidan och låt det svalna lite.
3. Blanda i övriga ingredienser, förutom bären i det brynta smöret. Rör ihop, vispa inte.
4. Häll över smeten i en smörad och bröad springform med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Fördela bären över smeten. Riv chokladen över.
 
 
 
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Den kan gärna vara lite lös i mitten.
6.Låt svalna, och dekorera med fler vinbär. Rör ihop florsocker och vatten till lagom konsistent och ringla över.
 
 
Ha det så bra, kramar Eva💖
Taggar: #bakning, #hembakat, #vinbär, #vinbärskaka;

Citronkakor!

Hej fina!
 
Idag har det varit varmt minsann. Så där kvavt, och nu åskar det som bara den. Lite skönt faktiskt, för det blir så friskt ute sen😊.
 
Idag bakade jag dessa ljuvliga små citronkakorna i värmen. Men det funkade bra. Man får passa smöret lite bara, för det går fort att få rumsvarmt smör😉
 
Dessa kakorna har citron i själva kakorna, och sen är dom fyllda med en len citronsmörkräm.
 
 
 
 
Ingredienser 15 dubbla kakor:
 
125 gram rumsvarmt smör
0,75 dl florsocker
Rivet skal av 1 citron
0,5 dl maizena (majsstärkelse)
2,5 dl vetemjöl
 
Fyllning
 
40 gram smör
1 dl florsocker
1, msk citronsaft
 
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Vispa smöret med florsockret poröst med en elvisp. Blanda i maizena, citronskalet och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg.
3. Rulla 30 st bollar av degen. Om man vill ha jämnstora kakor, så väg hela degen och räkna ut vad varje boll skall väga.
 
 
4. Tryck till varje boll med en gaffel.
 
 
5. Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Låt dom sedan svalna helt.
6. Börja med fyllningen. Vispa smöret med florsockret fluffigt. Blanda sedan i citronsaften. Lägg en klick smörkräm på hälften av kakorna. Eller spritsa ut, det gjorde jag. Jag tycker det är enklare att få det jämnt. Lägg ihop 2 och 2.
 
Sen är det bara att njuta. Och ni vet, är dom små så får man ta två😘.
 
Kramar Eva💖
 
 
 
 
Taggar: #bakning, #småkakor, ¨#citron;