Köttbullar med västerbottenost och löksky!

Hej på er!
 
Ja det var ett tag sen nu. Det går lite i vågor med hur mycket tid man har. Snart lugnar trädgården ner sig, och då får jag bättre tid att uppdatera oftare😊.
 
Nu skall vi prata husmanskost, fast med en tvist. Den gamla trotjänaren köttbullar, den tröttnar man aldrig på. Men med västerbottenost, så fick den en ny dimension. Lägg då till en god löksky och potatismos så är man hemma.
 
 
 
Ingredienser 4 portioner:
 
Köttbullar:
 
500 gr blandfärs
1 dl  mjölk
1/2 dl ströbröd
1 gul lök
1 ägg
1 msk sötstark senap
100 gr riven västerbottenost
Salt och svartpeppar
Smör till stekning
 
Löksky:
 
2 gula lökar
1 msk mjöl
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
4 dl vatten
1 kättbuljongtärning
Salt och peppar
 
 
Gör så här:
 
1. Blanda ströbrödet och mjölken i en bunke. Låt svälla några minuter. Blanda i resten av ingredienserna, och smaka av med salt och peppar. Jag brujar provsteka en bit för att vara på den säkra sidan. Rulla köttbullarna, blir ca 20 st.
2. Hetta upp en stekpanna med smör. Stek köttbullarna så att dom får fin färg runt om. Ta upp dom och lägg på en tallrik så länge.
3. Skala löken och halvera den, skär den i skivor. Lägg i en kllick smör till i pannan, och stek löken så att den blir brynt. Pudra över mjölet och rör runt. Tillsätt vinägern, vattnet och buljongtärningen, och låt det koka upp. Sänk värmen och låt det puttra i några minuter. Lägg i honungen, och smaka av med salt och peppar.
4. Lägg i köttbullarna i pannan och låt dom puttra i några minuter i lökskyn.
 
Servera med potatismos och lingon.
 
 
 
Kram på er♥
Taggar: #hemlagat, #köttbullar, #middagstips, #västerbottenost;

Wok med stekt ägg!

Hej där!
 
Alltså denna blev galet god😍
Receptet har jag hämtat inspiration ifrån duktiga Zofias kök, men jag har ändrat lite efter vad jag hade hemma. Och så gjorde jag den med ägg istället för kyckling. 
 
 
 
Ingredienser 4 portioner:
 
1 pkt risnudlar
100 gr strimlad vitkål
2 morötter
1/2 tsk chiliflakes
1 nypa flingsalt
1 gul paprika
1 gul lök
200 gram champinjoner
50 gr sockerärter
1/2 zucchini
4 ägg
Rapsolja till stekning, ca 3 msk
1 msk smör till stekning ägg
 
Marinad:
 
1 dl sweet chilisås
0,5 dl teriyakisås
1 msk kinesisk sallad
2 msk flytande honung
3 msk sesamolja
2 msk rapsolja
2 tsk mald ingefära
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 röd chili
 
Topping:
 
2 salladslök
1 dl jordnötter
 
Gör så här:
 
1. Skala morätterna och löken. Skär morötterna och zucchinin i stavar. Skiva löken, champinjonerna och parikan, halvera sockerärtorna och strimla vitkålen.
2. Stek äggen i lite smör i en stekpanna. Dom skall vara välstekta så att gulan är hård. Strimla dom i mindre bitar.
3. Hetta upp oljan i en stek eller wok-panna. Lägg i alla grönsakerna och fräs dom hastigt så att dom får färg. Strö över lite flingsalt och chiliflakes
4. Koka upp vatten till risnudlarna. Lägg i nudlarna och stäng av plattan. Låt dom stå under lock i 3 minuter.
5. Under tiden rör du ihop alla ingredienserna till marinaden.
6. Häll av vattnet från nudlarna, rör i lite rapsolja. Häll dom sedan i pannan med grönsakerna.  Lägg även i de strimlade äggen. Häll över marinaden och rör om allting så att det blir blandat.
7 Toppa med jordnötter och hackad salladslök.
 
Magiskt gott, jag lovar.
 
Kram kram♥
Taggar: #vegetariskt, #wok;

Körsbärskaka!

Hej hej!
 
Har ni haft en bra vecka hittils?
 
Är ni sugen på något gott gott till helgen, eller det är ju faktiskt lillördag i morrn😊. Prova då denna körsbärs-kakan med extra allt. 
 
 
 
 
 
 
 
Ingredienser kaka:
 
4 3/4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
1 tsk vaniljsocker
2 1/2 dl naturell yoghurt
1 dl rapsolja
 
 
 
Topping:
 
2 + 1 dl körsbärssås (jag har köpt färdig)
2 dl vispgrädde
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker fluffigt. Tilsätt yoghurt och vaniljsocker och rör. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål och tillsätt lite i taget medan du vispar i mellan.
3. Häll i oljan och blanda till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter. 
4. Låt kakan svalna i formen och sen kallna på galler under handduk.
5. Gör hål i kakan med jämna mellan rum, detta gör att körbärssåsen tränger ner i kakan och blir saftig. Skeda sedan över 2 dl av såsen. 
6. Ställ kakan kallt i en timme, gärna över natten så blir den extra saftig.
7. Vispa grädden tills det blir mjuka toppar. Bred den över kakan, och ringa sedan över resten av såsen. Vill du ha lite mönster, så dra med kniven så att du får ett swirl-mönster.
 
Sen är det bara att njuta😉
 
 
 
 
 
 
Njut av din kväll, kram kram♥