Rabarberlikör!

Hej där!
 
När vi flyttade till vårt hus för 6 månader sen, så visste vi inte riktigt vad som fanns i trädgården. Vi visste att där inte fanns mycket, så mycket kunde vi se. Men gissa min lycka när jag hittade en späd liten rabarberplanta i en igenvuxen pallkrage. Jag flyttade den, och jag hade ärligt talat inte några större förhoppningar om att där skulle bli någon större skörd. Men jisses vad den växt🙂. Jag har gjort paj, kräm och fryst in. Och denna alldeles ljuvliga rabarberlikören. Jag menar, kolla bara på färgen, hur lycklig blir man inte😍
 
 
 
Ingredienser:
 
37 cl vodka eller brännvin special
5 dl tunt skivad rababer, gärna så röda som möjligt
1/2 vaniljstång
1,5-2 dl strösocker
 
Gör så här:
 
1. Skölj rabarberna och skär dom i ca 5 mm bitar. Lägg i en glasburk eller flaska med kork. Jag  la också i lite extra remsor med skal från rabarber för att få mer färg. Häll äver spriten.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg både stång och fröna i spriten.
3. Sätt på lock/korken och skaka om den. Ställ den sedan svalt och mörkt i 2 veckor.
4. Sila sedan av rabarber och vaniljstången, gärna genon ett kaffefilter så att vaniljfröna försvinner.
5. Tillsätt först 1 dl socker, och rör tills allt socker löst sig. Smaka av om du tycker att det behövs mer socker. Beror ju på hur söt du vill ha den. Jag tog ca 1,5 dl,
6. Servera den iskall med någon god dessert, eller bara som den är😊
 
Det blir ca 4-5 dl färdig likör!
 
 
 
Ha det så bra💗
 
Taggar: #drycker, #likör, #rabarberlikör;

Hallouimisallad med örtdressing!

Hej godingar!
 
Ibland är det gott med bara något enkelt som en sallad. För min del får det gärna vara en matig sallad som man blir mätt av, och inte hungrig efter en timme igen.
Denna salladen har en bas av couscous och halloumi, och sen tog jag lite av dom grönsakerna som jag hade hemma.Tillsammas med den goda örtdressingen så blev denna en sallad som jag kommer att göra många gånger framöver. Och så lätt att variera med de grönsakerna man har hemma. Gör inget om dom ser lite vissna ut heller😉
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
1 paket halloumi
2 dl couscous
2 dl vatten
1 grönsaksbuljontärning
2 paprikor
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 näve champinjoner
2 salladslökar
Inlagda vitlöksklyftor
Några körsbärstomater
Smör
Olivolja
 
Örtdressing:
2 dl creme fraiche
1 msk honung
Babyspenat
Blandade örter som basilika, oregano och timjan
Salt
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på grill 220 grader. Kärna ur paprikorna och dela i större bitar. Skala löken och dela i klyftor. Halvera champinjonerna. Lägg alla grönsaker i en form, häll över lite olja, strö över lite flingsalt och sätt in i ugnen tills de får fin färg.
2. Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen. Ta av vattnet från plattan och rör i couscousen. Lägg på ett lock och låt det stå i 8-10 minuter och svälla.
3. Skala och finhacka vitlöken och fräs i smör i en kastrull så att den får fin färg. Blanda  i couscousen. Lägg upp couscousen på ett fat/skål.
4. När grönsakerna är färdiga så blanda dom med couscousen. Halvera körsbärstomaterna och strö över tillsammans med salladslöken och den inlagda vitlöken
5. Gör örtdressingen. Mixa creme fraichen med örterna, honungen och bladspenaten. Smaka av med salt. 
6. Stek halloumin och lägg över salladen, och klicka över örtdressingen.
 
Om ni vill kan ni ha bröd till🙂
 
Ha en fin kväll, kram♥
 

Schackrutor!

Hej hej!
 
Ibland är det gott med en gammal hederlig småkaka. Det äts inte så ofta längre. En riktig klassiker är ju schackrutor. Lite pyssel att göra dom, men å andra sidan behöver dom ju inte vara perfekta heller😊.
 
 
 
Degen är en klassisk mördeg, som sen delas i två delar och smaksätts.
 
Ingredienser:
 
200 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker till den ljusa degen
2 msk kakao till den mörka degen
 
Gör så här;
 
1. Kör ihop smör och socker, smidigast i en matberedare, men går med en elvisp också. Tillsätt mjölet lite i taget, till en smidig deg. 
2. Dela degen i två delar. Jag brukar väga på en våg så att man får lika mycket i varje del. Blanda i vaniljsockret i en ena degen, och kakaon i den andra.
3. Dela sedan båda degarna i två delar, så att du får två ljusa och två mörka delar. Rulla ut dom till längder, försök att få samma tjocklek på längderna. Tryck till dom mot bordet så att du får platta kanter. Lägg dom tätt ihop, en mörk ocn en ljus därnere och tvärtom ovanpå så att du får ett schackmönster. Forma längden så att du får den fyrkantig.
4. Lägg den att vila i kylskåp i 1-2 timmar.
5. Sätt ugnen på 200 grader. Skär längden i ca 3-4 mm tjocka skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i i ugnen i ca 8-10 minuter.
 
Och ni vet, är dom små får man ta två😋
 
Kram på er♥
 
Taggar: #baka, #bakning, #småkakor;