Nöt och fruktbröd!

Hej finingar!
 
Att baka eget bröd är ju både billigare än att köpa, men också såå mycket godare.
Jag har provat mig fram och experminterat lite, och har hittat ett bra recept, som alltid blir lyckat. Och det går att variera. Denna gången blandade jag i valnötter och frukt. Och du kan även byta ut en del av vetemjölet mot tex, rågsikt.
 
 
 
 
 
Ingredienser 1 bröd:
 
10 gram jäst
350 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl
10 gram salt
1 dl valnötter
1 dl blandad torkad frukt ( jag hade tranbär, russin och aprikoser)
 
Gör så här:
 
1. Blanda alla ingredienserna i degblandaren och kör den på medelhastighet i 10 minuter. 
Grovhacka valnötterna, och dela den torkade frukten i mindre bitar.
När det är 2 minuter kvar, så häll i valnötterna och frukten, lite åt gången. Och kör i 2 minuter till.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme. Degen är lös, men det skall den vara.
3. Skrapa ut degen på en bakhandduk som är rejält mjölad. Dra ut degen. antingen formar du till en vanlig limpa, och då viker du in kanterna mot mitten så att de övelappar varandra. Eller, som jag gjorde denna gången, forma till ett runt bröd. Då viker du kanterna inåt runt om. Jag jäste i en jäskorg, och då lyfter du hela brödet med bakduken och lägger med skarven uppåt i korgen och viker över bakduken. Låt jäsa 1 timme till.
4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Lägg över brödet på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt.
5. Sänk värmen till 230 grader och sätt in brödet i ugnen, Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen eller lägg in några isbitar och stäng luckan. Grädda i ca 30-35 minuter. Brödet skall få rejält med färg. Låt det sen svalna på galler.
 
 
Kram på er♥
 
Taggar: #bakning, #bröd, #brödbak;

Päronpaj med nougat!

Hej där!
 
Då var måndagen avklarad, den gick fort😊. Precis som helgen. När man kommer hem från jobbet på fredagen, så tänker man att man har heela helgen framför sig. Och så är det som om någon svingar ett trollspö, så vips är det söndag kväll😉
 
Apropå helg, vill ni ha en god dessert till helgen, så prova denna. En galet god kombination med päron och nougat.
Eller varför inte njuta lite mitt i veckan också vetja.
 
Jag valde att göra denna i små portionsformar, och då blev det 4 st. Annars dubbla receptet och gör det i en pajform🙂. 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Pajdeg:
 
1,5 dl vetemjöl
0,25 dl florsocker
75 gram smör
 
Fyllning:
 
1 dl creme fraiche
100 gram nougat
1 ägg
1 päron
 
Gör så här:
 
1. Blanda ihop ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. Plasta in och låt ligga i kylen i 30 minuter.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Smörja formarna och tryck ut pajdegen. Nagga med en gaffel i botten och förgrädda i ugnen i 10 minuter.
4. Under tiden gör du fyllningen. Lägg nougaten och creme fraichen i en kastrull, och låt det smälta ihop. Rör tills den är slät, och ta kastrullen åt sidan. Vispa i ägget, och låt den svalna lite.
5. Ta ut formarna ur ugnen. Skala och tärna päronet, och fördela i formarna. Häll fyllningen över päronen, och grädda i ugnen i 25 minuter till.
 
 
Servera med lättvispad grädde😊.
 
 
Ha en härlig helg, och tryck gärna på hjärtat och gilla♥
 
 
 
 
 
Taggar: #dessert, #efterrätt, #päronpaj;