Plommonpaj med en touch av kardemumma!

Hej fina ni, mår ni bra?
 
I morgon är det valborgsmässoafton, och sen går vi in i sköna maj. I år blir det ingen brasa, och ärligt talat så sörjer jag inte över det. Visst är det mysigt, men det brukar ta mig sjutton alltid vara kallt. Men å andra sidan så hör det väl till😊
 
Idag tänkte jag tipsa om denna goda plommonpajen. Jag har blandat plommonen med lite kardemumma och det blev så gott.
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Ca 500 gr plommon
1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1/2-1 tsk kardemumma
 
Smulpaj:
 
125 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörja en form.
2. Kärna ur och skär plommonen i klyftor. Lägg dom i en bunke, och blanda i strösocker, vaniljsocker och kardemumma. Blanda runt så att det fördelas.
3. Lägg plommonen i formen. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen, och fördela över plommonen.
4. Grädda i ugnen i ca 20 minuter, eller tills den blivit gyllenbrun,
 
Det är gott med bara lättvispad grädde till. Men går så klart bra även med glass eller vaniljsås.
 
Ha en härlig valborg, kram♥
Taggar: #baka, #bakning, #gofika, #paj, #plommonpaj;

Panko panerade fiskpinnar med remouladsås!

Hejsan!
 
Hur har ni det? Vilket härligt väder vi hade i helgen, i alla fall här i södra Sverige. Så härligt att sitta i solen en stund. Det är ju detta man längtat efter hela året😊.
Och trots tiden det är nu med corona, så måste man försöka hitta ljusglimtarna i livet, när det just nu inte finns möjlighet att träffa vänner och familj i den utsträckningen man är van vid.
Sitt i solen och njut, laga god mat, gör små utflykter och försök att fortsätta leva, även om det inte är som vanligt.
 
Krispiga fiskpinnar med egen remouladsås, det kan man njuta av tex. För det är så enkelt att göra egen och så mycket godare.
 
 
 
 
 
Fiskpinnarna dubbelpanerade jag. Doppa först i mjöl, sen i uppvispat ägg. Och till sist i panko, som jag även saltar och pepprar i också. Stek gyllenbruna i smör och olja.
 
Remouladsås:
 
2 dl  gräddfil
1/2 dl majonäs
1 dl bostongurka
1 msk curry
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja( för färgen)
1 tsk flytande honung
Salt och peppar
 
Blanda allt och smaka av med ev. mer curry och salt och peppar.
 
Var rädda om er, kram♥


Enkla brödet!

Hej där!
 
Nu var det ett tag sen sist minsann. Jag har legat sjuk i 3 veckor, och började jobba först i går igen.
Om det var covid-19 vet jag inte, men otäckt var det. Hade typ alla symptom förutom feber. Värst var den brännande/svidande känslan i luftrören så fort jag tog ett andetag, och lite tryck över bröstet. Men nu är jag på benen igen🙂.
 
Idag tänkte jag tipsa om detta enkla brödet, som blev perfekt enligt mig. Och mannen min höll med. Det blir en hård och seg skorpa och ett mjukt luftigt inre. Det tar lite tid, men å andra sidan sköter det sig själv under större delen.
För mig behöver brödet inte vara så perfekt format, tycker det bli vackert ändå när man formar till det lite slarvigt.
 
 
 
 
Ingredienser 1 bröd:
 
10 gram jäst
350 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl
10 gram salt
 
Gör så här:
 
1. Blanda alla ingredienserna i degblandaren och kör den på medelhastighet i 10 minuter.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme. Degen är lös, men det skall den vara.
3. Skrapa ut degen på en bakhandduk som är rejält mjölad. Dra ut degen till en fyrkant, och vik in degens kanter mot mitten så att dom överlappar varandra, och så att den bildar en limpa.
4. Vänd limpan så att skarven hamnar neråt, och vik över handduken och låt den jäsa ytterligare 1 timme.
5. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Lägg över brödet på en plåt med bakplåtspapper med skarven uppåt.
6. Sänk värmen till 230 grader och sätt in brödet i ugnen, Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen eller lägg in några isbitar och stäng luckan. Grädda i ca 30-35 minuter. Brödet skall få rejält med färg. Låt det sen svalna på galler.
 
Handen på hjärtat, det finns inte mycket som slår nybakat bröd medans det är varmt med smör på😍.
 
Håller superbra i 3 dagar. Jag brukar skära brödet i mitten, sen lägger jag snittytorna neråt på en skärbräda. bästa sättet att förvara det på.
 
Det går bra att byta ut delar av mjölet till tex rågsikt istället.
 
Ha en fin kväll, och sköt om er♥
Taggar: #bakning, #bröd, #brödbak, #enklabrödet;