Citrontorsk med blomkålsmos!

Hejsan!
 
Lill-lördag idag, och värmen som varit de senaste dagarna verkar dra bort nu. Man ska ju inte säga, vad skönt. Men så varmt som det varit de senaste dagarna är för varmt för mig. Längtar efter sval och krispig höstluft, ni vet så där hög luft🙂
 
Ett litet middagstips, denna torsken är både lätt att göra, och riktigt riktigt god. Om man har mos behöver man inte ha så mycket sås tycker jag, Denna såsen består av citronsaft, oliver och tomater, precis lagom.
 
 
 

Ingredienser 2 personer:
 
2 bitar torskrygg á 150 gram
1 msk salt
1/2 msk socker
1/2 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten
100 gram bacon
ca 10 svarta oliver
ca 10 körsbärstomater
1 1/2 msk saft av citron
 
Mos:
 
ca 100 gram potatis
ca 200 gram blomkål
2 msk smör
mjölk
salt och peppar
 
Topping:
 
Smulad bacon
 
Gör så här:
 
1. Koka upp vattnet och lös upp saltet och sockret i det.
2. Lägg torskryggen i plastpåse, gärna dubbel så att det inte läcker. Häll på lagen och knyt ihop, Lägg i kylskålet i ca 30 minuter. Under tiden gör du nedan.
3.Skär baconen i små bitar och stek knaprig. Lägg på hushållspapper och låt den rinna av.
4. Skala potatisen och skär i små bitar. Dela blomkålen i buketter. Koka i en gryta tills dom är mjuka.
5. Lägg i en klick smör i potatisen och blomkålen och mosa lite slarvigt. låt det vara lite bitar kvar. Späd med mjölk till lagom konstistens. Smaka av med salt och peppar.
6. Ta ut torsken ur plastpåsen med lagen och torka av dom med hushållspapper. Stek i smör ca 2-3 minuter på varje sida. Under tiden skär du oliverna och tomaterna i halvor .
7. Ta upp torsken och lägg på tallrik. Fräs till oliverna och tomaterna så att dom mjuknar lite och häll i citronsaften.
8. Skeda upp blandningen över torsken, servera med moset och smula över lite bacon.
 
Njut av er kväll, kram♥
 
Taggar: #blomkålsmos, #middagstips, #torskrygg;

Mandeltårta!

Hejsan,
 
I lördags kom vi hem från Mallorca. Vilken härlig vecka vi haft. Meen skönt att komma hem igen. Och det är väl det som är en del av tjusningen med att resa, just kontrasterna. Att upptäcka nya ställen, nya maträtter. Men att sen komma hem till vardagen igen.
 
Denna mandeltårtan är inte bara enkel att göra, utan den blir nästan ännu godare efter 1 eller 2 dagar i kylskåpet.
 
 
 
 
Ingredienser ca 12 bitar:
 
Mandelbotten:
 
5 äggvitor
1 dl socker
150 gr sötmandel
 
Smörkräm:
 
5 äggulor
1 dl grädde
1 dl socker
150 gr smör
 
Topping:
 
1 dl rostad mandelspån
Bär
 
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mixa sötmandlen(med skal på) i en mixer till ett fint pulver. Vispa äggvitorna till ett fast skum(spara äggulorna i en kastrull till fyllningen). Tillsätt sockret lite i taget medan du vispar. Vänd ner sötmandeln med en slickepott så att allt blir blandat.
2. Ta två plåtar med bakplåtspapper på. Pensla matolja i en cirkel på varje papper som är ca 20 cm i diameter. Fördela smeten på varje rundel. Grädda en och en i ugnen i ca 18 minuter. Låt svalna en stund innan du vänder på mandelbottnen och låt den sedan svalna helt.
3. Börja med smörkrämen. Ta kastrullen med äggulorna och häll i grädden och sockret. Värm  på medelvärme medan du vispar hela tiden tills fyllningen börjar tjockna. Den får inte koka. Ta av från värmen och rör ner smöret till en blank och fin smörkräm. Ställ i kylskåpet och låt svalna.
4. Börja nu att bygga tårtan. Ta en mandelbotten och fördela nästan hälften av smörkrämen på. Lägg på den andra botten och häll över resten av smörkrämen. Strö över mandelspånen och bär om du vill.
 
Ha nu en fin kväll, kram♥
Taggar: #baka, #bakning, #mandeltårta;

Salta karamell-mums!

Hej på er!
 
Ja, nu var det ett tag sen jag skrev här på bloggen. Tycker det är smidigt på sommaren när man är på resande fot att lägga recepten direkt på Instagram och Facebook. Så missa inte att följa mig där🙂
 
Tack och lov att jag har upptäckt karamelliserad mjölk, eller dulce de leche. Så mycket gott man kan göra med den. Bland annat dessa salta karamell-mumsen. Som kärleksmums, fast med salt karamellsås ovanpå. Ljuvligt god kan jag lova👌
 
 
 
Ingredienser:
 
Till botten:
 
200 gr smör
4 ägg
4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
4 dl vetemjöl
2 dl mjölk
2 1/2 tsk bakpulver
 
Karamelltoppingen:
 
1 burk karamelliserad mjölk
100 gr smält smör
100 gr färskost
Salt, ca 2 nypor
 
Valfri topping, tex. kokos eller strössel, eller både och.
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtpapper i en form, ca 35x25 cm.
2. Smält smöret, och låt det svalna lite. Vispa med en elvisp, ägg och socker fluffigt. Blanda de torra ingredienserna, och tillsätt i äggsmeten. Blanda lite försiktigt. Häll mjölken i det smälta smöret och blanda, häll det sedan i smeten, och blanda till en slät smet.  Häll smeten i formen, och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter. Den skall vara torr i mitten när du provsticker.
Ta ut ur ugnen och låt den svalna.
3. Börja på toppingen. Smält smöret i en kastrull, och låt det sen svalna lite. Medan det smälter, rör färskosten lite med en sked så att den blir smidig. Häll den karamelliserade mjölken i det smälta smöret och vispa så att det blandas ordentligt. Vispa sedan i färskosten så att du få en slät smet. Smaka sedan av med saltet. Det är ju en smaksak hur mycket salt man vill att det skall smaka, men jag hade 2 nypor salt. Men börja försiktigt.
4. Häll toppingen över kakan, och garnera sedan med valfri strössel. Jag hade både kokos och strössel  som jag hittade i skafferiet.Tycker det blev fint att blanda lite😊
 
Då laddar vi för en ny jobbvecka. En del av er kanske skall börja jobba i morgon  efter semestern. Jag har jobbat i 2 veckor redan, så nu känns det nästan som om man inte haft semester. Men vet ni, på lördag åker mannen och jag till Mallorca😍
Har ni några bra tips på sevärdheter eller någon som man absolut inte får missa?
 
Ha en fin kväll, kram♥
Taggar: #bakning, #hembakat, #hemmabakad, #mums, #saltakaramell;