Grillad kyckling med dragonsås!

Hej på er!
 
Äntligen semester😍Meen, jag vaknade 6,30 idag, i helt vanlig tid. Man blir så trött på sig själv, att det skall vara så svårt att sova ut... Vet inte om det är åldern, eller att det är så att man vill ha ut så mycket som möjligt av dagen så jag blir rastlös av att sova länge. Men det brukar ta lite tid att komma in i semestermoodet😃
 
Idag skall jag tipsa om en supergod marinad till grillad kyckling som mannen min gjorde, och till det gjorde jag en dragonsås. Och, wow säger jag bara, så himla gott det blev ihop😋
 
 
 
Ingredienser:
 
Kyckling:
 
4 kycklingfileér
1 dl BBQ-sås vitlök
1 dl olja
1 selleristjälk
1 gul lök
1 msk torkad dragon, eller färsk om ni har det
Saft av 1/2 citron
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
Putsa kyklingen och dela eventullet dom på längden. vi hade lite köpt BBQ-sås kvar på en flaska, så den var grunden. Skär selleristjälken i bitar, och klyfta löken. Tillsätt övriga ingredienser och lägg sen i kycklingen. Låt gärna kycklingen ligga i marinaden över natten.
 
 
Dragonsås:
 
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl grädde
1 msk kantarellfond
1 msk soja
2 msk tomatpuré
1 nypa socker
Salt och peppar
Färsk hackad dragon efter smak
 
Gör så här:
 
Smält smöret i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa så att det blandas. Späd med mjölken och grädden till en lagom konsistens samtidigt som du vispar. Lägg i tomatpuré, soja och kantarellfond. Smaka av med salt, peppar och socker om ni vill för lite sötma. Jag tycker det är gott när det är lite sött som balanserar upp saltet. Tillsätt den hackade dragonen. Svårt att ange någon exakt mått för dragonen för det är så olika smak, men jag hade ca 1 msk. Har du inte färsk så går det så klart lika bra med torkad.
 
Servera med tex klyftpotatis. Jag kryddade potatisen med salt, peppar, chiliflakes och hade lite färsk timjan i kvistar på, blir så god smak av det.
 
Nu skall grillen tändas här😃
 
Ha en fin kväll, kram♥
Taggar: #dragonsås, #grilla, #middagstips;

Rabarbermazarin-kaka!

Hej på er!
 
Då var midsommar avklarad, hoppas ni haft en skön och rolig helg😊. Det har vi haft, så skönt att det faktiskt var fint väder. I alla fall här i södra sverige.
 
En av mina favoriter är mazarin, älskar det lite söta. Och det bryts av fint med det lite syrliga i rabarber. 
Denna kakan är det svårt att bara ta en bit av😋
 
 
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Mördeg:
 
 
100 gr rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 ägg
3 3/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Fyllning:
 
250 ge rabarber + socker
100 gr rumsvarmt smör
1 dl socker
3 ägg
200 gr mandelmassa
 
Gör så här:
 
1. Arbeta ihop ingredienserna till mördegen snabbt i en matberedare eller för hand. Plasta in och lägg i kylen, gärna i flera timmar.
2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och kavla ut den, eller tryck ut den med fingrarna, och klä en form. Nagga botten med en gaffel och förgrädda i ugnen ca 10-12  minuter, den skall ha fått lite färg.
3. Ansa rabarberna. Dela stjälkarna på hälften på längden. ta fram den formen du skall ha, och skär i bitar så att det passar den formen. Vänd bitarna i socker, lägg åt sidan.
4. Börja med fyllningen. rär ihop smör och socker. Blanda sedan i äggen ett i taget och rör i mellan. Riv mandelmassan och blanda ner i fyllningen. Häll i smeten i pajskalet. Lägg sedan på rabarberna, så att det blir ett fint mönster. Sätt in i ugnen i ca 25-30 minuter.
 
Servera ljummen med glass, eller bara som den är. 
 
Ha en skön kväll, kram♥
Taggar: #bakning, #mazarinkaka, #rabarber, #rabarbermazarinkaka;

Sommartårta med mandelbotten och jordgubbar!

Hej där!
 
Denna veckan är det midsommarveckan. Just nu är det den bästa tiden på året tycker jag. Ja inte just för att det är midsommar även om det är väldigt trevligt, men allt är så vackert just nu. Det är den ljusaste tiden på året, och snart hägrar semestern. Så där att man nästan kan ta på den, men man har inte börjat den än, den känslan gillar jag😊
 
Idag tänkte jag tipsa om denna goda sommartårtan. Med en god mandelbotten, vaniljkräm, daimgrädde och en massa jordgubbar så klart. 
 
 
 
Ingredienser:
 
Mandelbotten:
 
3 äggvitor
1 dl socker
150 gr sötmandel
Rivet skal av en halv citron
 
2 dl vaniljkräm
 
Daimgrädde:
 
2 dl grädde
1 dubbeldaim
 
Gör så här:
 
1. Finhacka sötmandeln i en mixer. Det går alldeles utmärkt att ha skalet på. Vispa äggvitor till ett vitt skum. Häll sedan i sockret lite i taget medan du vispar. Rör sist i citronskalet och mandeln försiktigt.
2. Smöra en form ca 24 cm. Häll i smeten och grädda i 175 grader i 25 min. Ta ut den och låt svalna.
3. När kakan svalnat så bred på vaniljkrämen. Man kan antingen göra helt egen eller sådan som man vispar ihop pulver med mjölk, alltså marsankräm. Denna gången använde jag faktiskt färdig.
4. Börja med daimgrädden. Vispa grädden ganska hårt. Krossa daimen och rör ner i grädden. Toppa tårtan med grädde och jordgubbar. Jag rev choklad grovt över också.
 
Jag gjorde botten en dag innan och garnerade samma dag som man skall servera den.
 
Ha en skön kväll, kram♥
Taggar: #bakning, #midsommartårta, #sommartårta, #tårta;