Nöt och fruktbröd!

Hej finingar!
 
Att baka eget bröd är ju både billigare än att köpa, men också såå mycket godare.
Jag har provat mig fram och experminterat lite, och har hittat ett bra recept, som alltid blir lyckat. Och det går att variera. Denna gången blandade jag i valnötter och frukt. Och du kan även byta ut en del av vetemjölet mot tex, rågsikt.
 
 
 
 
 
Ingredienser 1 bröd:
 
10 gram jäst
350 gram kallt vatten
500 gram vetemjöl
10 gram salt
1 dl valnötter
1 dl blandad torkad frukt ( jag hade tranbär, russin och aprikoser)
 
Gör så här:
 
1. Blanda alla ingredienserna i degblandaren och kör den på medelhastighet i 10 minuter. 
Grovhacka valnötterna, och dela den torkade frukten i mindre bitar.
När det är 2 minuter kvar, så häll i valnötterna och frukten, lite åt gången. Och kör i 2 minuter till.
2. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2 timme. Degen är lös, men det skall den vara.
3. Skrapa ut degen på en bakhandduk som är rejält mjölad. Dra ut degen. antingen formar du till en vanlig limpa, och då viker du in kanterna mot mitten så att de övelappar varandra. Eller, som jag gjorde denna gången, forma till ett runt bröd. Då viker du kanterna inåt runt om. Jag jäste i en jäskorg, och då lyfter du hela brödet med bakduken och lägger med skarven uppåt i korgen och viker över bakduken. Låt jäsa 1 timme till.
4. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Lägg över brödet på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt.
5. Sänk värmen till 230 grader och sätt in brödet i ugnen, Släng in ett glas med vatten i botten av ugnen eller lägg in några isbitar och stäng luckan. Grädda i ca 30-35 minuter. Brödet skall få rejält med färg. Låt det sen svalna på galler.
 
 
Kram på er♥
 
Taggar: #bakning, #bröd, #brödbak;

Kommentarer :

#1: Lennart

Det är inte mycket som slår ett riktigt gott bröd.

Svar: Nej, det är det verkligen. Och lukten:)
Eva Wersch

skriven

Kommentera inlägget här :