Ädelostpaj med sparris!

Hej på er!
 
I helgen kom det äntligen lite välbehövt regn. Trots att man njuter när det är sol, så är det bara att konstatera att vi behöver regn.
 
Det blev ett lite sent inlägg idag, men det är svårt att slita sig från solen som sken här idag😊.
 
Idag körde vi vegetarisk här hemma med denna krämiga ädelostpaj med spröda sparris😊.
 
 
 
 
Ingredienser:
 
Pajdeg:
 
3 dl vetemjöl
50 gr rumsvarmt smör
250 gr kvarg
1 krm salt
 
Fyllning:
 
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
200 gr färsk spenat
140 gr ädelost
2 dl creme fraiche
3 ägg
10 cocktailtomater
1 tsk flytande honung
1 krm chilipulver
salt och peppar
olivolja
 
Toppa med:
 
1 bunt grön sparris
1 näve ärtskott
Flingsalt och peppar
Olivolja
 
Gör så här:
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör pajdegen, antingen för hand eller i en matberedare. Arbeta ihop smör, mjölk, kvarg och lite salt till en smidig deg. Tryck ut i en pajform ca 25 cm i diameter med avtagbar kant, tryck ut den även upp på kanterna. Förgrädda pajen i 20 minuter, och sänk sedan värmen till 175 grader.
2. Börja med fyllningen. Skiva purjolök och vitlök och fräs i lite olja. Det skall inte få färg. Lägg i spenaten och låt den fräsa med tills den blir mjuk och vätskan kokat in, salta och peppra. Lägg det i pajskalet. Smula sedan ner över ädelosten. 
3. Vispa ihop creme fraiche och ägg, och häll i salt, peppar, honung och chilipulver. Häll det i pajskalet. Halvera tomaterna och strö över. Grädda i 25-30 minuter till.
4. Skär av den nedarsta biten på sparrisen och sjud upp den i lättsaltat vatten. Sjud i 3-4 minuter. Spola den sedan i kallt vatten. Skär i bitar och lägg i en skål tillsammans med ärtskotten. Häll på lite olivjolja, flingsalt och peppar.
Ta ut pajen och låt svalna något. Toppa sedan med sparrisen.
 
Det blev så himla god smak med ädelosten och de lite knapriga sparrisen. Kvarg i pajdegen gör att den håller ihop bättre, och jag tycker att den blir saftigare.
 
Ha nu en fin kväll, kram♥
 
Taggar: #köttfrimåndag, #middagstips, #paj, #vegetariskt, #ädelostpaj;

Kommentera inlägget här :